Snelle verzending
Chaga specialist
Biologische producten
30 dagen garantie
Gratis verzending v.a. €50,-

Wat is Chaga?

Wat is Chaga paddenstoel precies?

Chaga paddenstoel is een type paddenstoel die voornamelijk groeit op de barst van berkenbomen in koude klimaten, zoals die van Scandinavië, Siberië, Canada en Alaska. In het Nederlands noemen we de paddenstoel Berkenweerschijnzwam, in Engels chaga mushroom en in het Latijns Inonotus obliquus.

Al voor eeuwen wordt de chaga gebruikt als een traditioneel elixir in Scandinavië, voornamelijk om het immuunsysteem te boosten en voor de algemene gezondheid. Chaga is laag in calorieën, rijk aan vezels en gevuld met antioxidanten. Chaga heeft waarschijnlijk de hoogste ORAC waarde van alle plantaardige voeding in de wereld ( Meer over ORAC later in deze blog )

Actieve ingrediënten in Chaga

Chaga paddenstoelen bevatten een scala aan gunstige, actieve ingrediënten. Een aantal van de belangrijkste ingrediënten zijn polysachariden, antioxidanten, betulinezuur, fytosterolen en melanine. Verder bevat Chaga plantaardige steroïden, zoals lanosterol en inotodiol.

Al deze actieve ingrediënten hebben afzonderlijk gezien een specifieke werking, maar samen zijn ze sterker en dragen ze allemaal bij aan het stimuleren en ondersteunen van je immuunsysteem. De zwam kan daarom mogelijk helpen of ondersteunen aan het voorkomen en bestrijden van ontstekingen en infecties.

Chaga paddenstoel groeit aan de berkenboom
Chaga paddenstoel groeit aan de berkenboom

Wat is ORAC waarde?

ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity (zuurstof radicale absorptie capaciteit). Dit is de potentiële kracht en mogelijkheid om vrije radicalenactiviteit en schade te neutraliseren. Antioxidanten helpen het lichaam om vrije radicalen aan te pakken voordat ze schade kunnen aanrichten aan de organen. Wat al eerder benoemd werd dat Chaga waarschijnlijk de hoogste ORAC waarde heeft van alle plantaardige voeding in de wereld, eigenlijk de hoogste van alle voedingsproducten in de wereld.

Chaga’s in water oplosbare verbindingen

Polysachariden

Chaga bevat verschillende soorten polysachariden. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat polysachariden gunstige eigenschappen hebben. Ze bevorderen je immuunsysteem en remmen ontstekingen. Met name de beta glucans spelen een belangrijke rol in het versterken van je immuunsysteem. En juist deze polysachariden tref je veelvuldig aan in Chaga.

Fytosterolen

Fytosterolen of plantaardige sterolen, vormen een groep cholesterolachtige stoffen, die in de celmembranen van bepaalde plantensoorten, zoals paddenstoelen, noten en sojaboon, voorkomen. Fytosterolen in Chaga zijn steroïden waarvan lanosterol en inotodiol de belangrijkste zijn. Fytosterolen en sterolinen zijn in staat om het immuunsysteem weer in balans te brengen.

SOD – super oxide dismutase

SOD is een enzym met de eigenschappen om vrije radicalen in het lichaam te vernietigen. Vrije radicalen zijn moleculen in ons lichaam die een elektron missen. Ze kunnen de elektron die ze zoeken uit andere moleculen rukken en deze daarmee beschadigen, zelfs DNA. Als er teveel vrije radicalen in ons lichaam zijn wordt het mechanisme overbelast en wordt ziek.

Bèta-glucanen

Bètaglucanen bieden een reeks gezondheidsvoordelen. Het menselijke immuunsysteem neemt bèta-glucanen ten onrechte waar als vreemde indringers, waardoor een reeks immuun stimulerende cytokinen en beschermende verbindingen vrijkomt. Voorlopig onderzoek toont het vermogen van bèta-glucanen aan om de immuun functie te versterken.

Arabinoxylaan

Als hoofdbestanddeel van voedingsvezels, wordt aangenomen dat arabinoxylaan een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen biedt. Deze voordelen kunnen een verbeterde spijsvertering, stimulatie van het immuunsysteem zijn en extra bescherming bieden tegen vijandige pathogenen en infecties.

Schimmel melanine

Wat vaak over het hoofd word gezien is het feit dat ongeveer 25% van de massa van wilde Chaga bestaat uit melanine van schimmels. Melanine is een klasse van pigmenten die door alle levende organismen wordt geproduceerd, maar voor Chaga werkt melanine als schimmel schild en beschermd het tegen Uv-straling.

Melanine in Chaga is uniek omdat het in de natuurlijke staat van Chaga in water oplosbaar is. Melanine kan worden toegeschreven aan het verbeteren van de algehele vitaliteit van de opperhuid van onze huid, het absorberen van Uv-licht en het behouden van een gezonde pigmentatie in het haar en de huid.

Melanine is wat Chaga’s buitenoppervlak (en Chaga-thee) zwart maakt. Veel van de antivirale eigenschappen van waterige extracten van Inonotus obliquus kunnen worden toegeschreven aan melanine en een melanine-glucaancomplex.

Fenolische verbindingen

Fenolverbindingen (ook bekend als polyfenolen) zijn een grote groep natuurlijk voorkomende organische verbindingen. Hoewel de meeste fenolische verbindingen gemakkelijk kunnen worden geëxtraheerd in zowel ethanol als water, hebben ze de neiging om efficiënter te worden geëxtraheerd met water en daarom hebben we ze opgenomen in deze in water oplosbare sectie. In vitro worden veel polyfenolen als antioxidanten beschouwd en helpen ze zo te beschermen tegen de oxidatieve schade van vrije radicalen. Opgemerkt moet worden dat Chaga enorme concentratie aan antioxidanten voornamelijk kan worden toegeschreven aan de fenolische verbindingen.

Essentiële aminozuren, vitaminen en mineralen

Essentiële aminozuren zijn aminozuren die niet snel genoeg door het organisme kunnen worden gesynthetiseerd om aan de vraag te voldoen en daarom uit de voeding moeten komen. De negen essentiële aminozuren zijn isoleucine, leucine, lysine, histidine, methionine, fenylalanine, threonine, tryptofaan en valine. Allen zijn aanwezig in Chaga behalve isoleucine.

Chaga’s in alcohol oplosbare verbindingen

Triterpenoïden

Triterpenoïden zijn slecht oplosbaar in water en worden efficiënter geëxtraheerd met ethanol. Triterpeen is vaak een voorloper van andere, meer complexe chemicaliën zoals sterolen.

Betuline en betulinezuur

Betuline is een natuurlijk voorkomend triterpeen, terwijl betulinezuur een chemisch derivaat is, waarvan de alcoholgroep is vervangen door een carbonzuur. Van betulinezuur is bekend dat het biologisch actiever is. Beide zijn aanwezig in berkenbomen en beide zijn geconcentreerd in Chaga. Chaga heeft enig vermogen om Betuline om te zetten in biologisch superieur betulinezuur. Van betulinezuur is zelfs aangetoond dat het in vitro antimalaria-eigenschappen vertoont.

Sterolen

Inotodiol, lanosterol en ergosterolperoxide zijn allemaal sterolen die uit Chaga zijn gehaald.

Inontodiol

Inotodiol is een tetra cyclische triterpeen/sterol die een gezonde celdeling ondersteunt en meer. Inotodiol heeft therapeutische effecten op voedselallergie.

Lanosterol

Lanosterol is een tetra cyclische triterpenoïde en is de verbinding waarvan alle dierlijke en schimmelsteroïden zijn afgeleid; de voorloper van het menselijk cholesterol. Een van de manieren waarop sterolen het welzijn in het lichaam helpen bevorderen, is door de hoeveelheid cholesterol die door het lichaam wordt geabsorbeerd, te verminderen.

Ergosterol peroxide

Ergosterol  peroxide is nuttig bij het ondersteunen van een gezonde functie van het immuunsysteem, een gezonde celdeling en een gezonde ontstekingsreactie.

Hoe gebruik je Chaga?

De beste manier om Chaga te gebruiken is om een Chaga extract te gebruiken of Chaga poeder. Chaga extract is een zogenaamde versie van Chaga die klaar is voor gebruik, je hoeft het alleen maar toe te voegen aan warm water en je Chaga thee is klaar.

Je kan het ook toevoegen aan je smoothie, yoghurt of andere warme dranken zoals koffie. Als je Chaga poeder gebruikt is het iets lastiger, dan moet je namelijk eerst de poeder toevoegen aan kokend water en het minstens laten koken voor 45 minuten, je kan het laten koken tot wel 3 uur, des te langer je het kookt het sterker het eind resultaat is.

Chaga Thee

Chaga thee met Chaga Poeder is een populaire hype tegenwoordig. Het is een gezonde thee en gemakkelijk te maken, gewoon wat Chaga extract toevoegen aan warm water of Chaga poeder toevoegen aan kokend water en het laten koken voor 45 minuten.

Wel is het beter niet voluit te laten koken, maar het langzaam te verwarmen bij een lage temperatuur of 60-70 Celsius  om meer van de voordelen te kunnen beneficiëren. Hoe langer het kookt, hoe sterker het wordt.

Chaga Thee maken met verschillende Chaga producten
Chaga Thee maken met verschillende Chaga producten

Chaga Thee versus Tinctuur / Chaga Elixir

Niet alle Chaga elixers en theesoorten zijn hetzelfde gemaakt, sommige zijn veel sterker dan andere. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid Chaga die wordt gebruikt, hoelang de brouwtijd en de gebruikte temperatuur is. Heet waterextracten bevatten verschillende niveaus van melanine, polyfenolen, polysachariden en bètaglucanen, afhankelijk van hoe ze precies zijn gemaakt.

Gecombineerd kunnen deze in water oplosbare verbindingen een breed scala aan potentiële voordelen bieden en kan mogelijk helpen of ondersteunen, maar niet beperkt tot, antivirale eigenschappen, stimulatie van het immuunsysteem, gezondere huid en epidermale ondersteuning, een rijke bron van antioxidanten, bescherming tegen Uv-straling, bescherming tegen oxidatieve schade veroorzaakt door vrije radicalen en een aanvullende bron van essentiële vitamines, mineralen en aminozuren voor het dagelijkse welzijn.

Ethanol (alcohol) extractie (een tinctuur) levert hogere niveaus van triterpeen, sterolen en lignine, die enkele van Chaga’s meest indrukwekkende kenmerken vormen, waaronder antikanker activiteit, immuno modulerende activiteit en het faciliteren van gezonde celregeneratie. Immuunsysteemmodulatie is vooral iets dat we nu allemaal zouden kunnen gebruiken.

Chaga is een parasiet van levende berkenbomen. Het is verbazingwekkend hoe het zichzelf op een samenhangende, systematische en onderling afhankelijke manier geneest en beschermt tegen de immuunrespons van de boom. Er is een overlap van bepaalde voordelen, ongeacht de oplosbaarheidsstatus, en die “extra” voordelen kunnen synergetisch worden gerealiseerd door een dubbel geëxtraheerde tinctuur te gebruiken die het beste van twee werelden combineert. 2-staps extracties van water en alcohol kunnen op “speciale manieren” worden gemengd om een ​​breed, misschien volledig spectrum van bioactieve verbindingen in Chaga te bieden. Maar wees voorzichtig, te veel ethanol zal polysachariden uit de oplossing doen neerslaan/laten bezinken.

Beste Chaga producten op de markt?

Biologische Chaga Extract 100ml van Puur Nordic

Puur Nordic is al jaren Chaga specialist. Na lang onderzoek hebben we onze eigen lijn supplementen opgezet. Dit is uiteraard met de hoogste kwaliteit biologische ingrediënten en uitvoerig getest. Zodat u het beste krijgt dat we kunnen bieden!

Onze Chaga wordt geproduceerd in biologische omgevingen, vrij van schadelijke chemicaliën en pesticiden, dus draagt daarom het biologische keurmerk. Geen compromissen als het gaat om puurheid en kwaliteit. 1 fles bevat het hetzelfde als 120 g rauwe, gedroogde, gecertificeerde biologische chaga!

Chaga Extract van Puhdistamo 

Wij vinden dat het beste Chaga product is Chaga Extract , de reden is omdat het extract zo sterk is en heeft ook diverse prijzen gewonnen, waaronder Superfood van het jaar in Finland. We spreken dus echt van het allerbeste Chaga extract op de markt. Het Chaga extract van Puhdistamo is gemaakt van de hoogste kwaliteit hand geplukte Chaga. De Chaga wordt geplukt in het Finse Lapland ver weg van de mensen, auto’s en de uitstoot van fabrieken. Chaga extract is een dubbel extract van Chaga en daarom is het zo sterk. Het is gemakkelijk te gebruiken en komt in een kleine verpakking. Hierdoor is het gemakkelijk mee te nemen is waar je ook naar toe gaat.

  • Best verkochte product van Puur Nordic
  • Prijs winnaar in Scandinavië
  • Populairste Chaga product op de markt
  • 65 kopjes ( 1-2 maanden ) of Chaga Thee

Het meest krachtigste chaga product van de wereld

Dat is Chaga Elixir Extract van Supercube Superfoods. Wij brengen je het krachtigste Chaga Elixer Extract van de koudste en schoonste plekken ter aarde. Dit in een gebruiksvriendelijke vorm om uw welzijn te ondersteunen, als onderdeel van een gezonde levensstijl. Chaga staat bekend als de koning van de paddenstoelen, omdat het een uitzonderlijk hoog gehalte aan antioxidanten bevat. In ons innovatieve pakket vindt u 30 kant-en-klare zakjes met enkele porties die u ook gemakkelijk kunt meenemen

  • Het krachtigste Chaga product op aarde
  • 30 kant en klare zakjes
  • Rijk aan vezels en gevuld met antioxidanten
  • Hoogste ORAC waarde

Beste Chaga voor Chaga Thee maken

Biologische Chaga Poeder en Biologische Chaga Chunks van Puur Nordic

Het biologische chaga poeder en biologische chaga chunks van Puur Nordic zijn van de beste kwaliteit. De chaga komt rechtstreeks uit het bos ver van drukke steden of wegen en wordt alleen geoogst in gebieden waar gewasbescherming en pesticiden verboden zijn. Puur Nordic is al jaren Chaga specialist.

Waar kan je Chaga producten kopen?

Puur Nordic is specialist in de Chaga en andere paddenstoelen producten. We hebben een ruime selectie van Chaga producten vanuit Scandinavië. Wij geloven in kwaliteit daarom kiezen wij voorzichtig voor alleen de beste en hoogste kwaliteit Chaga producten verkrijgbaar. Bekijk onze Chaga producten hier

Wil je meer weten wat zijn medicinale paddenstoelen, wat doen ze en waar zijn ze goed voor? Lees hier een interessante en informatieve blog post over medicinale paddenstoelen

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw