Wat is Chaga paddenstoel precies?

Chaga paddenstoel is een type paddenstoel die voornamelijk groeit op de barst van berkenbomen in koude klimaten, zoals die van Scandinavië, Siberië, Canada en Alaska. In het Nederlands noemen we de paddenstoel Berkenweerschijnzwam, in Engels chaga mushroom en in het Latijns Inonotus obliquus. Al voor eeuwen wordt de chaga gebruikt als een traditioneel medicijn in Scandinavië, voornamelijk om het immuunsysteem te boosten en voor de algemene gezondheid. Chaga is laag in calorieën, rijk aan vezels en gevuld met antioxidanten. Chaga heeft waarschijnlijk de hoogste ORAC waarde van alle plantaardige voeding in de wereld ( Meer over ORAC later in deze blog )

Actieve ingrediënten in Chaga

Chaga paddenstoelen bevatten een scala aan gunstige, actieve ingrediënten. Een aantal van de belangrijkste ingrediënten zijn polysachariden, antioxidanten, betulinezuur, fytosterolen en melanine. Verder bevat Chaga plantaardige steroïden, zoals lanosterol en inotodiol. Al deze actieve ingrediënten hebben afzonderlijk gezien een specifieke werking, maar samen zijn ze sterker en dragen ze allemaal bij aan het stimuleren van je immuunsysteem. De zwam kan daarom bijdragen aan het voorkomen en bestrijden van ontstekingen en infecties.

Chaga paddenstoel groeit aan de berkenboom

Chaga paddenstoel groeit aan de berkenboom

Wat is ORAC waarde?

ORAC staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity (zuurtstof radicale absorptie capaciteit). Dit is de potentiële kracht en mogelijkheid om vrije radicalenactiviteit en schade te neutraliseren. Antioxidanten helpen het lichaam om vrije radicalen aan te pakken voordat ze schade kunnen aanrichten aan de organen. Wat al eerder benoemd werd dat Chaga waarschijnlijk de hoogste ORAC waarde heeft van alle plantaardige voeding in de wereld, eigenlijk de hoogste van alle voedingsproducten in de wereld.

Polysachariden

Chaga bevat verschillende soorten polysachariden. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat polysachariden gunstige eigenschappen hebben. Ze bevorderen je immuunsysteem en remmen ontstekingen. Met name de beta glucans spelen een belangrijke rol in het versterken van je immuunsysteem. En juist deze polysachariden tref je veelvuldig aan in Chaga.

Betulinezuur

Betulinezuur is een plantaardige stof die met name in grote hoeveelheden terug te vinden is in berkenbast en de chaga paddenstoel (Berkenweerschijnzwam) . Het natuurlijke zuur is een zogenaamde pentacyclische triterpenoïde, waarvan onderzoekers hebben vastgesteld dat het een krachtige antioxidant is die antibacteriële, antivirale en ontstekingsremmende eigenschappen zou hebben. Betuline en Betulinezuur zijn twee componenten die uniek zijn voor Chaga. Bèta glucaan is een krachtige immuun stimulerende stof die voorkomt in Chaga en verschillende paddestoelen.

Fytosterolen

Fytosterolen of plantaardige sterolen, vormen een groep cholesterolachtige stoffen, die in de celmembranen van bepaalde plantensoorten, zoals paddenstoelen, noten en sojaboon, voorkomen. Fytosterolen in Chaga zijn steroïden waarvan lanosterol en inotodiol de belangrijkste zijn. Fytosterolen en -sterolinen zijn in staat om het immuunsysteem weer in balans te brengen.

SOD – super oxide dismutase

SOD is een enzym met de eigenschappen om vrije radicalen in het lichaam te vernietigen. Vrije radicalen zijn moleculen in ons lichaam die een elektron missen. Ze kunnen de elektron die ze zoeken uit andere moleculen rukken en deze daarmee beschadigen, zelfs DNA. Als er teveel vrije radicalen in ons lichaam zijn wordt het mechanisme overbelast en wordt ziek.

Chaga bevat ook veel vitamines

Vitamines van het B complex, Vitamine D, Kalium, Rubidium, Cesium, Aminozuren, Vezels, Koper, Selenium, Zink, IJzer, Mangaan, Calcium en ook

Hoe gebruik je Chaga?

De beste manier om Chaga te gebruiken is om een Chaga extract te gebruiken of Chaga poeder. Chaga extract is een zogenaamde versie van Chaga die klaar is voor gebruik, je hoeft het alleen maar toe te voegen aan warm water en je Chaga thee is klaar. Je kan het ook toevoegen aan je smoothie, yoghurt of andere warme dranken zoals koffie. Als je Chaga poeder gebruikt is het iets lastiger, dan moet je namelijk eerst de poeder toevoegen aan kokend water en het minstens laten koken voor 45 minuten, je kan het laten koken tot wel 3 uur, des te langer je het kookt het sterker het eind resultaat is.

Chaga Thee

Chaga thee is een populaire hype tegenwoordig. Het is een gezonde thee en gemakkelijk te maken, gewoon wat Chaga extract toevoegen aan warm water of Chaga poeder toevoegen aan kokend water en het laten koken voor 45 minuten. Wel is het beter niet voluit te laten koken, maar het langzaam te verwarmen bij een lage temperatuur of 60-70 Celsius  om meer van de voordelen te kunnen beneficiëren. Hoe langer het kookt, hoe sterker het wordt.

Chaga Thee maken met verschillende Chaga producten

Chaga Thee maken met verschillende Chaga producten

 

Wat is het beste Chaga product?

Wij vinden dat het beste Chaga product het Chaga Extract is en Chaga Elixir Extract De reden is omdat het extract zo sterk is en heeft ook diverse prijzen gewonnen, waaronder Superfood van het jaar in Finland. We spreken dus echt van het allerbeste Chaga extract op de markt. Het Chaga extract van Puhdistamo is gemaakt van de hoogste kwaliteit hand geplukte Chaga. De Chaga wordt geplukt in het Finse Lapland ver weg van de mensen, auto’s en de uitstoot van fabrieken. Chaga extract is een dubbel extract van Chaga en daarom is het zo sterk. Het is gemakkelijk te gebruiken en komt in een kleine verpakking waardoor het gemakkelijk mee te nemen is waar je ook naar toe gaat.

Chaga Extract van Puhdistamo

Waar kan je Chaga producten kopen?

Puur Nordic is specialist in de Chaga en andere paddenstoelen producten. We hebben een ruime selectie van Chaga producten vanuit Scandinavië. Wij geloven in kwaliteit daarom kiezen wij voorzichtig voor alleen de beste en hoogste kwaliteit Chaga producten verkrijgbaar. Bekijk onze Chaga producten hier

Wil je meer weten wat zijn medicinale paddenstoelen, wat doen ze en waar zijn ze goed voor? Lees hier een interessante en informatieve blog post over medicinale paddenstoelen