Snelle verzending
Chaga specialist
Biologische producten
30 dagen garantie
Gratis verzending v.a. €50,-

Wat is Vitamine B12?

Wat is Vitamine B12 precies? Vitamine B12 is een wateroplosbare vitamine en bevind zich alleen in dierlijke producten, zoals melkproducten, vleeswaren, vis en eieren. Hierom word veganisten aangeraden een vitamine B12 supplementen te gebruiken of producten met toegevoegde vitamine B12. Vitamine B-12 is in voeding gebonden aan een eiwit. Het eiwit word in de maag door o.a. maagzuur losgemaakt van de vitamine B12, om zich vervolgens ins de dunnen darm te binden aan een ander eiwit: ‘Intrinsic Factor’. Dit eiwit koppelt zich in de darm pas aan de vitamine B-12 terwijl deze in de maag al geproduceerd is. Deze koppeling is noodzakelijk voor de opname van vitamine B-12 in het lichaam, welke gebeurd aan het einde van de dunne darm. Het lichaam neemt ongeveer 40 tot 50 procent op van de vitamine B-12 die het binnenkrijgt. Het is de enige wateroplosbare vitamine die het lichaam opslaat als ‘reservevoorraad’, hierbij gaat het om zo’n twee tot vijf milligram, welke vooral in de lever word opgeslagen. Vitamine B-12 (ook wel cobalamine genoemd) is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen, deze zijn weer nodig om zuurstof in het bloed te vervoeren. Ook voor de goede werking van het zenuwstelsel is Vitamine B-12 nodig.

Hoe herken je een vitamine B-12 tekort?

Een tekort aan vitamine B-12 kan leiden tot een vorm van bloedarmoede (macrocytaire anemie), symptomen hiervan zijn o.a. hartkloppingen, moeheid, duizeligheid en oorsuizen. Ook kan het neurologische gevolgen hebben, zoals geheugenverlies, spierzwakte in de benen, tintelingen in de vingers (paresthesie) en coördinatiestoornissen. Een tekort komt zelden voor, mede omdat het lichaam vitamine B-12 kan opslaan en dus voorraad heeft. Vaak merk je een tekort pas op na enkele maanden, of zelfs een jaar omdat je lichaam eerst de voorraad op maakt. Een tekort ontstaat door het weinig of geen eten van dierlijke producten of te weinig van het eiwit Intrinsic Factor, waardoor het lichaam de vitamine B12 niet goed kan opnemen. Ook kan de opname van vitamine B-12 door de darm zijn verlaagd bij maagdarminfecties en bij aandoeningen waarbij de productie van maagzuur verminderd is, zoals atrofische gastritis. Ouderen hebben vaker een vitamine B-12 tekort doordat de productie van maagzuur afneemt.

Hoeveel Vitamine B12 heb ik nodig?

Bij gezonde en gevarieerde voeding, krijg je volgens de Schijf van Vijf voldoende vitamine B12 binnen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B-12 is voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar 2,8 – 4 microgram.

In welke voedingsmiddelen zit vitamine B-12?

In plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, zoals in bijvoorbeeld gedroogd zeewier en algen. Maar het merendeel hiervan is een variant welke niet actief is en het lichaam niet goed opneemt. Vitamine B-12 komt bijna alleen voor in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren, omdat het wordt gemaakt door bepaalde bacteriën in het maag darmkanaal. Wij maken op deze manier ook vitamine B12 aan in de dikke darm, maar ons lichaam neemt deze vitamine B12 daar niet op. Daarom is het van belang dat we vitamine B-12 via onze voeding binnenkrijgen. Dieren nemen de vitamine B-12 die wordt gemaakt namelijk wél op, waardoor het in hun melk, eieren en vlees terecht komt.

Vitamine B12 komt bijna alleen voor in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren
Vitamine B12 komt bijna alleen voor in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren

Veganisten wordt daarom aanbevolen om een vitamine B-12 supplement te slikken of producten te gebruiken met toegevoegd vitamine B12. Vaak is er wel B-12 toegevoegd aan plantaardige melk en vleesvervangers, maar de hoeveelheid in deze producten is vaak erg weinig, dus zou je er veel van moeten eten en drinken om genoeg B-12 binnen te krijgen. Daarom is het verstandiger om regelmatig een B-12 supplement in te nemen.

Waar kan ik beste de beste Vitamine B12 kopen?

Bij Puur Nordic kun je B-12 Vitaminespray 400mg Vegan aanschaffen, dit is het nieuwe plantaardige vitamine b product van Puhdas +, gemaakt in Finland. Dit product kan conserveringsmiddelen vrij gemaakt worden doordat het bestaat uit Finse zuur bessen sap en lijsterbessen sap, die zijn van nature heel zuur en kan daardoor dienen als conserveringsmiddel. Door de gemakkelijke spuitdop is het gebruik heel gemakkelijk. Een portie bevat 400 mg vitamine B-12. Door de gemakkelijke spuitdop is het gebruik heel gemakkelijk. Een spray/portie in de mond per dag. Een fles bevat ongeveer 110 doses en 20 ml, 1 fles gaat 4 maanden mee.

B-12 Vitaminespray 400mg Vegan van Puhdas +
B-12 Vitaminespray 400mg Vegan van Puhdas +
3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw