Snelle verzending
Chaga specialist
Biologische producten
30 dagen garantie
Gratis verzending v.a. €50,-

Mijn reis met Chaga – Gast blog van Sjamama

Dit is de beschrijving van mijn ervaringen ( Sjamama ) met chaga, de berkenweerschijnzwam, krachtvoer van de goden. Ik gebruik het tegen psoriasis, maar er is meer. Zo’n zes weken geleden ben ik begonnen met het drinken van chaga thee, om mijn psoriasis te verminderen. Ik weet dat chaga veel meer kan doen. En ik voel dat er meer is. Ik wil deze zwam leren kennen. Mijn psoriasis stelt niet veel voor als ik op een laag stressniveau zit, maar in tijden met stress breekt het weer overal uit. En wil ik mijn lichaam ontgiften, dan krijg ik meer psoriasis, wat gewoon vervelend is. Normaal heb ik wat plekken van de psoriasis op mijn hoofd, achter mijn oren en op mijn ellebogen (plus een aantal privéplekken, waar ik maar niet over ga uitweiden). Maar sinds ik weer wat stress heb gehad, zijn mijn benen gestippeld alsof ik de mazelen heb. Het paard van Pippi Langkous heeft minder stippen dan ik!

Chaga is een zwam die in bomen groeit, hoofdzakelijk berken. Na verloop van tijd barst het letterlijk uit de boom naar buiten

Geloof me, ik heb verschillende natuurlijke manieren geprobeerd om er van af te komen. Ik heb zelfs een jaar lang geen koffie gedronken. En meer dan een jaar zelf kombucha gemaakt en gedronken. Ik vond het lekker. Maar het deed niets voor me. Maar iets in me reageerde toen ik Sunfire Genesis hoorde praten over detoxen met chaga. En toen ik het wat meer onderzocht leerde ik dat chaga je lichaam ontgift EN werkt tegen psoriasis! Een klassieke win-win situatie dus. Zodoende heb ik eerst wat chaga poeder besteld en ik dronk het brouwsel ongeveer zes weken en drie maal per dag of meer. Ik merkte aan de psoriasis niets. Maar ik kon wel voelen dat ik aan het ontgiften was. En de psoriasis werd in ieder geval niet erger. In de eerste weken sliep ik niet zo best. Na twee weken begonnen mijn nieren pijn te doen. Vooral ‘s nachts! En kleine pijntjes in mijn lichaam bevinden zich steeds weer op nieuwe plekken. Maar ondertussen voel ik me wel weer wat energieker. Mijn twee maal 80 gram chaga poeder waren snel aan het verdwijnen dus ik had een nieuwe voorraad nodig. En ik kwam via facebook in contact met een aantal chaga-enthousiastelingen. Dankzij een geweldig behulpzaam facebookcontact uit Vermont heb ik nu mijn eigen voorraad van chaga brokken. Niet uit Vermont maar uit Maine. Chaga groeit namelijk niet in Nederland, maar meer naar het Noorden. In Scandinavië,  Schotland, Siberië, het Norden van de VS en Canada.

De sjamaanse manier

Om zuster Chaga helemaal te leren kennen is de sjamaanse manier het best. Net zoals de traditionele sjamanen in de Amazone voorschrijven aan hun leerlingen. Drink het, eet het, bestudeer het, gekookt, rauw, en mediteer met het. Natuurlijk hebben we nu internet, dat scheelt voor het bestuderen. Maar meer empirisch bewijs zoek ik ook. Ze roept me.. letterlijk. Net toen ik wat brokken in water had gedaan begon ze te mompelen. Ik hoorde haar fluisteren en kraken. In het begin heel zachtjes, later luider, toen ze zich vol zoog met water. De volgende ochtend was het water donkerbruin. Ik heb dat niet weggegooid maar gewoon in de pan gedaan. Het raspen van de stukken roept een lichte trance op, als je er de rust voor neemt. Net zoals wanneer je drumt. De Spirit van de berkenboom zocht contact met me. Ik voelde haar takken langs mijn bewustzijn strijken. Meteen werd ik een enorme golf van dankbaarheid gewaar. Mijn eigen dankbaarheid voor de berken die hun leven geven ten dienste van de zwam. En ten dienste van allen die Chaga willen gebruiken. Maar ook een energie van de berk zelf, de dryade die in de berk woont groette mij door middel van een emotie van gratie en dienstbaarheid. Nog niet de zwam zelf, dat komt later wel.

Voordelen van chaga

Chaga is heel krachtig, omdat het de levenskracht en de voedingsstoffen van de boom bevat. Door hun specifieke eigenschappen leven bomen lang, veel langer dan kruiden. Sommige bomen kunnen meer dan tienduizend jaar leven. Daardoor zijn ze de meest krachtige levensvormen ter wereld. Omdat chaga deze krachten in geconcentreerde vorm bevat, heeft chaga heel wat B-vitamines, flavonoïden, fenolen, mineralen en enzymen aan boord. Het is ook een van de meest geconcentreerde bronnen van pantotheenzuur (vitamine B5) en deze vitamine is nodig voor de adrenalineklieren en spijsverteringsorganen. Chaga bevat ook flinke hoeveelheden riboflavine, ciacine. En het is heel rijk aan speciale fenolen die op pigment lijken. Ze staan bekend als chromogeen complex, chromogeen betekent kleurvormend. Chaga heeft minstens 30% van haar gewicht aan chromogene fenolen. Gebruikt in crèmes, beschermt het de huid optimaal en kan zelfs voor een gezonde kleur zorgen, omdat het pigment melanine aanwezig is. En dat pigment is verantwoordelijk voor een donker gekleurde huid. Chaga bevat tal van mineralen en is hoog in koper, calcium, kalium, mangaan, zink en ijzer. Maar het meest belangrijke ingrediënt van Chaga wordt superoxide dismutase (SOD) genoemd. Het is een enzym met grote potentie. Het stopt de oxidatie, in het speciaal de giftigheid van een vrije radicaal die singlet zuurstof wordt genoemd. Dit is het soort zuurstof dat verantwoordelijk is voor het beschadigen van de weefsels wat ervoor zorgt dat we verouderen. Het is dezelfde zuurstofmolecuul die een spijker laat roesten. SOD blokkeert deze schade door deze vrije radicaal te verstikken. Het gehalte aan SOD per gram chaga is ongelooflijk hoog. Testen op wilde chaga bewijzen dat het tussen de tien- en twintigduizend actieve SOD-units per gram bevat. Dat is nog veel hoger dan in zogenaamde SOD-tabletten. De SOD-pil bevat meestal tussen de tweehonderd tot tweeduizend units per dosis. Het verschil is dus enorm.

SJAMAMA TEST MOOIE PRODUCTEN VAN PUUR NORDIC

Hoe het kwam weet ik niet, maar opeens dacht ik weer aan chaga! Ik heb er een tijd geleden over geschreven. Mijn chaga haalde ik toen via Ebay uit de noordelijke staten van de VS. Na een aantal maanden chaga te hebben gebruikt, stopte ik er mee. Waarom eigenlijk? Misschien omdat er andere dingen op mijn pad kwamen. Maar nu zong er dus een woordje in mijn hoofd: chaga! Ik ging eens aan het browsen en kwam een website tegen van het bedrijf Puur Nordic. Door wat ik toen las (dat was in maart dit jaar), begreep ik dat dit bedrijf zijn activiteiten ging uitbreiden naar Nederland. De eerste indruk was goed. Chaga en andere producten uit Scandinavië, Finland om precies te zijn. Waar de lucht een stuk zuiverder is dan hier ( wij leven in Nederland eigenlijk elke dag in hele vuile lucht, zeker in de Randstad ). Aangezien chaga een zwam is, zal ze veel luchtverontreiniging opnemen als ze niet in een puur klimaat groeit en dat is natuurlijk niet wenselijk. Ik heb gekozen voor de pure chaga in geconcentreerde vorm dus Chaga Extract én een flesje dennentinctuur (op de website noemen ze het naaldboom conifer extract). Zoals je kunt zien in de afbeeldingen, kwamen beide producten in een stevige doos met milieuvriendelijke chips* ter protectie. Ik beloof je dat mijn verslag gewoon mijn eerlijke mening bevat.

Instant Chaga Extract

Puur Nordic belooft dat deze vorm van chaga super geconcentreerd is. Het is niet zomaar vermalen chaga, maar een extract. Dit is hoe ze het zelf omschrijven: “Om 1 kilo Chaga Paddenstoel Extract te maken is er circa 8 kilo rauwe Chaga nodig. Er wordt niets aan toe gevoegd.” Het voordeel is dat je deze chaga niet hoeft te koken. Normaal chaga poeder zul je vrij lang moeten koken om alle nuttige stoffen eruit te krijgen en dat is nu niet nodig. Je hoeft maar 1/3 van een theelepeltje te gebruiken per keer. Je kunt het in smoothies, yoghurt, shakes, en pap doen. Maximaal twee keer per dag. Mijn eigen observatie is dat je het ook in een warme drank kunt doen en uit ervaring weet ik dat chaga niet in kwaliteit achteruit gaat als je het heet maakt of kookt. Ik heb de eerste keer mijn derde van een theelepeltje chaga gemengd met heet water, zodat het leek op de chaga drank die ik eerder van chaga poeder maakte. Maar ik vond het erg waterig en flauw smaken. Een beetje tussen slappe koffie en thee in. En aangezien ik niet zo van de smoothies en pap ben, besloot ik om het gewoon elke dag in mijn koffie te doen. En dat beviel mij prima. Het lost even niet zo lekker op, maar goed roeren verhelpt dat. Met mijn potje chaga extract deed ik een maand. Het zit in een donkerbruin glazen apothekerspotje. De inhoud is 28 gram. Dat lijkt niet veel, maar dit extract weegt bijna niets. Doosje en etiket zijn lekker leesbaar, in het Engels.

Chaga Extract

Pijnboom Coniferen Extract

Ook uit Finland, een mooie donkere fles van 50 ml met een pipet. Als je goed kijkt, zie je dat het violet glas is. En dat is de allerbeste kwaliteit glas voor dit product, het beschermt onder andere tegen alle vormen van Uv-straling. Ik ruik aan het flesje en een heerlijke dennengeur komt me tegemoet. Onverdund onder de tong is het niet vies, vind ik. Hooguit een beetje stroef, net als de tannines uit zwarte thee of stevige rode wijn. Dit extract is in feite een tinctuur, met een percentage alcohol van 20%. Dat is best laag voor een tinctuur want die zijn meestal 40% of ietsje lager. Het etiket op mijn fles en het doosje zijn in het Fins, maar ik neem aan dat Puur Nordic ook een vertaling gaat maken, net zoals bij de chaga. De aanbevolen dosering is twee maal daags 1 pipetje vol (2 ml). Ook dit kun je, net zoals de chaga, in tal van drankjes doen. Wat een hele lekkere combi is: deze tinctuur puur nemen, samen met een stukje donkere chocolade. Jummie!

Verpakking

Tip voor de verpakkingen: potje en fles kun je prima hergebruiken, als je de etiketjes eraf krijgt. En een tip aan Puur Nordic; Voor mij hoeft er niet per sé ook een doosje omheen. Het is milieuvriendelijker om dat niet te doen. Het staat echter wél heel chique en het voordeel is, dat er meer informatie op kan.

Mijn mening

Deze twee producten voelen energetisch heel zuiver aan. Ze hebben beiden een hoge trilling. Na een maand van gebruik voelde mijn lichaam nog niet anders aan. Om mijn psoriasis aan te pakken is er namelijk veel meer nodig, maar dat ligt op zich niet aan deze producten want ik denk dat het voor iemand anders zeker goed kan werken. Omdat ik het ‘s morgens in mijn koffie deed, voelde ik mij daarna wel energieker en ik kreeg niet de bekende koffiedip. Ik heb het maar een maand gebruikt. Om echt resultaat te boeken zou ik het langer moeten gebruiken. Dat is met veel kruidenmiddelen ook zo. Die psoriasis was er ook niet in 1 maandje, dus de genezing kan lang duren. Op dit moment gebruik ik de producten even niet (o ja, ze zijn op hè?). Omdat ik van van mijn therapeut al een aantal andere middelen heb. Als dat proces klaar is, wil ik er zeker weer aan beginnen.

Over Puur Nordic

Ze zijn een importeur van gezondheidsproducten uit Scandinavië. Ik krijg een goede indruk van het bedrijf, de missie is duidelijk. Ik lees over kwaliteit en puurheid. Wat ik echter een beetje mis (of ik moet daar overheen hebben gelezen), is een verhaal over de manier waarop de ingrediënten zijn verkregen. Zijn die op een verantwoorde manier geoogst, dus met respect voor het milieu? Met name als er dingen uit de natuur worden gehaald, zoals de chaga, is het belangrijk dat dit op een gebalanceerde manier gebeurt. Bij andere producten staan gelukkig wel meer details over de herkomst. Want inmiddels biedt het bedrijf nog meer superfoods uit Scandinavië aan en het is zeker de moeite waard om die eens te bekijken. Handig is het ook, dat er op de website diverse tips en recepten worden gegeven. Het bedrijf heeft meerdere prijzen gewonnen en de meeste producten zijn vegan.

Raad ik Puur Nordic aan?

Ja, ik kan dit zeker aanraden aan iedereen. Omdat mijn gevoel over de producten goed is. Je kunt Puur Nordic ook volgen op Instagram en Facebook.

 

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw