Snelle verzending
Chaga specialist
Scandinavische producten
30 dagen garantie
Gratis verzending v.a. €50,-

Wat is Collageen?

Wat is Collageen precies? Collageen is afgeleid van het Griekse woord Colla, welke lijm of samenbinden betekend en de toevoeging -gen, welke produceren betekend. Collageen is behoorlijk sterk en zeer rekbaar, wat er voor zorgt dat het moeilijk breekt. Je kunt collageen dus zien als de lijm die het lichaam bij elkaar houdt. Het is een belangrijk lijmvormend eiwit welke aanwezig is ons lichaam. Collageen speelt een hele belangrijke rol voor heel veel organen in ons gehele lichaam, want onze botten, gewrichten, spieren, nagels, bindweefsel en onze huid bestaat allemaal uit collageen. Ons lichaam maakt dit zelf aan, maar helaas begint de aanmaak hiervan na ongeveer ons 25e levensjaar steeds verder af te nemen. Vanaf je dertigste neemt de collageenproductie zelfs af met ongeveer 1% per jaar. Maar ook extra factoren zoals de zon, roken en bepaalde voeding zorgen voor de afbraak van collageenvezels in de huid.

Het is dus echt een superbelangrijk eiwit in het lichaam, maar wat doet het dan allemaal precies?

Collageen zorgt voor elasticiteit en stevigheid in al onze bindweefsels, waaronder de huid, pezen, gewrichten, kraakbeen en botten. Collageenvezels in de huid zijn ontzettend belangrijk voor de huidstructuur en de stevigheid van de huid, naarmate we ouder worden gaat dit een steeds grotere rol spelen.

Er zijn wel meer dan 28 verschillende typen collageen, maar de typen 1 tot en met 5 zijn wel de meest belangrijke en meest voorkomende type collageen in ons lichaam. Van het totale aantal collageen in ons lichaam is 90% het type 1. Huid, botten, pezen, kraakbeen en tanden bestaan grotendeels uit collageen.

  • Collageen type 1 komt voor in de huid, haar, nagels, botten, kraakbeen, gewrichtsbanden en kraakbeen. Type 1 collageen omvat 90% van het collageen in ons lichaam. Het belangrijkste doel is om structuur te geven aan ons lichaam.
  • Collageen type 2 vinden we terug in elastisch kraakbeen, gewrichten, tussenwervelschijven, het strottenhoofd, de luchtpijp, de ribben en de neus.
  • Collageen type 3 zorgt voor structuur van onze spieren, organen en aderen.
  • Collageen type 4 is essentieel voor de huid en zorgt daar voor een goede filtering.
  • Collageen type 5 collageen vinden we terug in ons haar, maar bijvoorbeeld ook in de placenta.

Collageen is met ruim 70% een hoofdbestanddeel van het losmazige bindweefsel in de menselijke huid en is verantwoordelijk voor de stevigheid en de elasticiteit van de huid. Tijdens het vernieuwingsproces van onze huid wordt er op jonge leeftijd voldoende collageen aangemaakt om de huid jong, stevig en soepel te houden. Na ons 25e levensjaar neemt de productie van collageen helaas gestaag af. Wat er dan gebeurd is dat de huid gaat verouderen en hier ontstaan er rimpels door, de huid wordt slapper en effecten van buitenaf hebben een grotere invloed op de huid.

Collageen Smoothie
Collageen Smoothie

Hoe zorg je dan dat er geen collageentekort ontstaat?

Dit kan je doen door de collageen uit voeding halen. Welke voedingsmiddelen gebruik je dan, dat zijn voedingsmiddelen die rijk zijn aan collageen worden gemaakt van de botten, het kraakbeen en de huid van dieren. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld bouillon. Het nadeel van collageen uit voeding halen is dat het voedingsmiddel eerst door het lichaam moet worden afgebroken om het collageen beschikbaar te maken. Bovendien bestaat ons huidige voedingspatroon uit minder bronnen van collageen dan vroeger, doordat we nu veel meer ander dingen eten dan jaren geleden.

Een andere optie is om de collageen aanmaak te stimuleren. Vitamine C, de aminozuren glycine en proline en het mineraal koper bevorderen de natuurlijke aanmaak van collageen in het lichaam, maar zorgen niet voor een directe toename van collageen.
En wat dan natuurlijk ook nog kan zijn supplementen, een collageen supplement bevat vaak een hoge concentratie collageen, welke meestal afkomstig is van vis of rund. Het voordeel van een collageen supplement is dat het collageen relatief makkelijk wordt opgenomen in het lichaam.

Hoe werkt dan een collageen supplement?

Om via de bloedbaan onze weefsels te kunnen bereiken, moet de collageen worden opgebroken tot kleinere stukjes eiwit, ook wel collageen peptiden genoemd. Deze collageen peptiden zijn korte strengen van aminozuren. De collageen peptiden kunnen de aanmaak van collageen in weefsels stimuleren door cellen te activeren die collageen produceren. Ook kunnen collageen peptiden beschadigde elastine en collageenvezels repareren. Wanneer je kiest voor een gehydrolyseerd collageen supplement, wil dit zeggen dat het collageen met behulp van een enzym al ‘opgeknipt’ is in peptiden. Om deze reden wordt collageen hydrolysaat snel opgenomen in het bloed.

Collageen kopen en welke collageen is het beste?

Puur Nordic is de Collageen specialist van Europe met breedste assortiment van hoge kwaliteit Collageen producten. Als je opzoekt bent naar de beste en hoogste kwaliteit Collageen poeder en andere collageen producten, dan is Puur Nordic de beste keuze voor jouw. Alle productenzijn direct geïmporteerd uit Finland, Scandinavië of uit de Noordse Landen

Wat voor producten zijn er, wat doen ze, welke collageen is de beste. en waar kan je ze dan natuurlijk aanschaffen?

Collageen kopen? Bij Puur Nordic kun je de volgende collageen producten aanschaffen:

Collageen, Biotine Zink & Vitamine C van Puhdas Plus bevat een hoge kwaliteit vis collageen, wat bestaat uit vis-geïsoleerde proteïne. De Biotine die is gebruikt in dit product draagt bij aan de verzorging van de huid, haar en slijmvliezen. Zink helpt de nagels en de huid normaal te houden. Collageen met vitamine c stimuleert de vorming van collageen voor de huidfuncties. Dit is een award winnend product en één van de best verkochten collageen capsules producten van Puhdas Plus.

Collageen, Vitamine C & OptiMSM – Sport Collageen poeder van Puhdas Plus is de optimale combinatie voor actieve en sportieve mensen. Het product bevat ’s werelds meest onderzochte en hoogwaardige Peptan collageen, het zuiverste, meest efficiënte en hoogwaardige MSM-product ( optiMSM ) ter wereld, en vitamine C. Collageen, Vitamine C & OptiMSM – Sport Collageen is een van de beste collageen poeder product op de markt

Vegan Collageen Booster 400 gram van Puhdas Plus, dit product is volledig natuurlijk van smaak en ongezoet. Dit collageen booster product bevat in totaal acht ingrediënten die nodig zijn voor de natuurlijke vorming van collageen in het lichaam en niets extra’s. Het is de eerste vegan collageen booster van Scandinavië. Dit product is volledig natuurlijk van smaak en ongezoet. Dit collageen booster product bevat in totaal acht ingrediënten die nodig zijn voor de natuurlijke vorming van collageen in het lichaam en niets extra’s ( Vitamine C, L-Glycine, L-Hydroxyproline, L-Glutaminezuur, L-Arginine, L-Alanine, L-Proline en Bamboe-extract ). Dit product is 100% veganistisch en bevat geen kunstmatige conserveermiddelen, kleurstoffen of oppervlaktebehandelingsmiddelen. Je mengt 1 eetlepel per dag met water of je favoriete drankje of voegt deze toe aan bijvoorbeeld je smoothie.

Premium Collageen poeder van Puhdas Plus is het beste en meeste effectieve collageen poeder product op de markt. Het product bevat onderzochte, gehydrolyseerde collageen en gepatenteerde dermiale hyaluronzuur en ook nog biotine en vitamine C waardoor het zo krachtig en uniek is. Je mengt 1 tot 2 eetlepels per dag met water of je favoriete drankje of voegt deze toe aan bijvoorbeeld je smoothie

Premium Collageen Poeder