Snelle verzending
Chaga specialist
Biologische producten
30 dagen garantie
Gratis verzending v.a. €50,-

Wat is Vitamine D?

Vitamine D neemt calcium op uit de voedsel die we tot ons nemen, deze vitamine is belangrijk voor de groei en het behouden van stevige botten en tanden en speelt een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Vitamine D is nodig om botontkalking zoveel mogelijk te beperken. Het is een vet oplosbare vitamine en een van de weinig vitamines die het lichaam zelf maken kan. In voeding zitten twee soorten vitamine D, ergocalciferol (Vitamine D2) en cholecalciferol (Vitamine D3), deze komen tot stand onder invloed van uv-straling, welke onderdeel is van zonlicht. Vitamine D2 wordt in bepaalde paddenstoelen en schimmels gevormd en Vitamine D3 in de huid van mens en dier. Vitamine D3 komt daarom van nature voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong.

Wat is de beste manier om Vitamine D binnen te krijgen?

Zonlicht is de meest belangrijke bron van Vitamine D, omdat ons lichaam deze zelf kan aanmaken door zonlicht. Het zit natuurlijk ook in ons voedsel, vooral in vette vis (bijvoorbeeld : makreel, zalm of haring), maar ook in vlees en eieren, alleen dan wel in mindere mate. Het word vaak toegevoegd aan halvarine, margarine en bak- en braadproducten. In onze darmen word Vitamine D het beste opgenomen als er vetten of olie aanwezig zijn. De opname van Vitamine D uit voeding word geschat op 80% en ons lichaam kan het opslaan in organen en vetweefsel zoals de lever. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is 10-75 µg Vitamine D per dag, voor mensen boven de 70 jaar geldt 20-75 µg per dag. De Europese voedselveiligheidsorganisatie, heeft de normen voor een veilige niveau al in 2012 verhoogd naar 100 µg vitamine D per dag. Hierbij is rekening gehouden met een veiligheidsmarge. In Nederland is deze veiligheidsmarge nog vergroot door de dagelijkse maximum op 75 µg vitamine D per dag vast te. Veel mensen krijgen voldoende binnen door zonlicht en voeding, het advies is om elke dag een kwartier tot een half uur buiten te zijn met in elk geval je hoofd en handen onbedekt tussen 11.00 uur en 15.00 uur. In de wintermaanden is de zon in Nederland niet sterk genoeg, dan wordt er gebruik gemaakt van de aangelegde voorraad. Voor jonge kinderen, ouderen, mensen met een getinte huidskleur, mensen die weinig buiten komen en zwangere vrouwen geldt het advies om extra vitamine D te nemen. Ook als de huid niet vaak in de zon komt omdat iemand bijvoorbeeld weinig buitenkomt wordt er geen vitamine D aangemaakt. Voor deze groepen wordt extra vitamine D geadviseerd.

Vitamine D rijk voedingsmiddelen

Vette vis is de beste bron van vitamine D wat betreft voeding. Vlees en eieren leveren ook vitamine D, maar minder dan vette vis

Vette vis is de beste bron van vitamine D
Vette vis is de beste bron van vitamine D

Waar kan ik Vitamine D supplementen kopen?

Bij Puur Nordic hebben we verschillende hoge kwaliteit varianten Vitamine D, onder andere: Vitamine D3 KIDS voor kinderen van Puhdas Plus, dit is een plantaardig en toevoegingsvrije vitamine D3 spray. Dankzij de handige spraykop, is het erg gemakkelijk om kinderen het product te laten innemen. De unieke plantaardige en hoogwaardige vitamine D3 die in de producten wordt gebruikt, wordt verkregen uit een biologische en GMO-vrije omgeving. Vitamine D Super van Puhdistamo, dit is een uniek en sterk vitamine D3 product, dat ook vitamine A bevat. De zachte capsule is een levertraanolie aangevuld met van lanoline afkomstige colecalciferol van schapenwol. Vitamine D Super heeft ook een zeer hoogwaardige vetzuursamenstelling: natuurlijke visolie, EPA- en DHA-vetzuren. Alle capsuleproducten van Puhdistamo zijn extreem absorberend en natuurlijk vulstof vrij!

Vitamine D3 KIDS voor kinderen – Plantaardig
3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw