Snelle verzending
Chaga specialist
Biologische producten
30 dagen garantie
Gratis verzending v.a. €50,-

Wilde Bessen, Bessen Soorten en Bessen Supplementen

Wilde Bessen, Bessen Soorten en Bessen Supplementen – Elke zomer rijpt er een weelderige oogst aan bessen in de bossen en moerassen van het Noorden, waar iedereen die tijd doorbrengt in de natuur van kan profiteren. Zelfs een relatief slechte oogst levert ongeveer 100 kg, of 20 emmers, wilde bessen op per persoon in Scandinavië.

Ongeveer 50 soorten wilde bessen groeien in Scandinavië, waarvan er 37 eetbaar zijn. Van deze soorten zijn er ongeveer 20 geschikt om te plukken en consumeren. De bekendste en commercieel meest waardevolle bessen zijn lingonberries, crowberries, bosbessen ( wilde blauwe bessen ) , cloudberries, frambozen, cranberries en duindoornbessen.

Het jaarlijkse gewas aan bosbessen wordt geschat op meer dan 500 miljoen kg, De hoeveelheid die wordt geplukt is ongeveer 3-10% van het gehele gewas. Bijvoorbeeld in het geval van lingonberries en bilberries.

Het aandeel van bessen in onze voeding moet worden verhoogd, aangezien bessen een rijke bron zijn van vitaminen, mineralen, spoorelementen en polyfenolen. Veel van de eetbare soorten bessen die in Scandinavië worden gevonden, zijn ook te vinden elders in Eurazië en in Noord-Amerika. Wilde bessen groeien meestal in droge, sub-droge of mesic heidebossen of in kale veentypen waar voornamelijk dennen of sparren groeien.

Bosbessen die wild groeien in bossen, worden al eeuwenlang verzameld en gebruikt. De teelt van de blauwe bosbes (Vaccinium angustifoloium, V. corymbosum) is populair in Noord-Amerika. De teeltbessen, worden vaak Wilde Bosbes genoemd. Vaak denken consumenten en de industrie dat de gekweekte en bosbessen dezelfde soort zijn – maar ze verschillen behoorlijk veel.

Wilde Bessen Variëteiten van Scandinavië

Het wordt aanbevolen om de consumptie van bessen te verhogen, aangezien bessen een rijke bron zijn van vitaminen, mineralen, spoorelementen en polyfenolen. Wilde bessen zijn een belangrijk onderdeel van ons dagelijks dieet en kunnen het hele jaar door worden genoten door ze te bevriezen of te conserveren in de vorm van jam of sap.

De verhouding van bessen in onze voeding moet worden verhoogd, omdat bessen meer vitaminen, mineralen, spoorelementen en polyfenolen bevatten dan veel fruitsoorten. Dagelijks 100 gram bessen eten kan een gezonde toevoeging zijn aan een uitgebalanceerd voedingspatroon.

Voedingsprofiel van Wilde Bessen

Vitaminen en Mineralen

Wilde bessen zijn een belangrijke bron van vitamines en mineralen. Zo zijn ze een van de belangrijkste bronnen van vitamine C in ons dieet, vooral cloudberries en duindoornbessen zijn rijk aan vitamine C. Daarnaast bevatten bessen ook mineralen en spoorelementen zoals kalium, calcium, ijzer, magnesium, zink, selenium en mangaan.

Hoewel bessen niet als significante bronnen van mineralen of spoorelementen worden beschouwd, hebben ze een hoge kalium-naar-natriumverhouding, wat ze geschikt maakt voor mensen met een hoge bloeddruk.

Calorieën in Wilde Bessen

Wilde bessen zijn licht en caloriearm, met een energie-inhoud van ongeveer 35-80 kcal / 100 g. Ze bevatten voornamelijk water (80-90%) en natuurlijke bessensuikers zoals glucose, fructose en sucrose. De eiwit- en vetgehalten van wilde bessen zijn laag, met uitzondering van duindoornbessen met een vetgehalte tot 5 g / 100 g. De oliën in bessenzaden en duindoornbessen zijn gunstig voor de gezondheid vanwege hun samenstelling.

Bessen zijn ook goede bronnen van voedingsvezels en bevatten meer vezels dan fruit, zowel in oplosbare als onoplosbare vorm. Deze voedingsstoffen, samen met de vitamines en mineralen in wilde bessen, maken ze een waardevolle toevoeging aan een gezond dieet.

Gezondheidsvoordelen van het consumeren van bessen

Anthocyanines en Polyfenolen

Bessen zijn een van de beste bronnen van polyfenolen in ons dieet en bevatten meer van deze verbindingen dan enige andere plant. Anthocyanines zijn fenolverbindingen van een sterke rode, blauwe of paarse kleur die in de celvloeistof van planten voorkomen.

De kleur van een bes is een indicator van de anthocyanine. Donkerblauwe bessen zoals de bosbes, veenbes en bosbessen hebben de hoogste anthocyaninegehaltes. Rode bessen hebben lagere hoeveelheden van deze verbindingen. Geel en kleurloze bessen hebben zeer lage hoeveelheden of helemaal geen.

Preventie en Beheer van Gezondheidsaandoeningen

Naast de kleurrijke voedingsstoffen die bessen bieden, bevatten ze ook polyfenolen die verschillende gunstige effecten hebben op de gezondheid van de mens. Deze verbindingen spelen een belangrijke rol bij het reguleren van de groei van planten en beschermen deze tegen schadelijke elementen zoals UV-straling, insectenplagen en bacteriën.

Het is aangetoond dat bepaalde polyfenolen in bessen, zoals ellagitannine, bepaalde bacteriële groei kunnen remmen. Daarom worden bessen vaak aangeduid als ‘superfoods’ vanwege hun rijke voedingsprofiel en gezondheidsvoordelen.

Uit onderzoek is gebleken dat bessen, zoals lingonberries en cranberries, aanzienlijke hoeveelheden lignanen bevatten, bijna 50% meer dan de meeste andere wilde bessen. Lignanen zijn fenolische fyto-oestrogenen die in het menselijk lichaam worden omgezet in enterolacton door darmbacteriën. Door de diverse samenstelling van voedingsstoffen in bessen kunnen ze de vruchtbaarheid van de darmflora bevorderen.

Geteelde Bessen vs. Wilde Bessen

Kenmerken van Geteelde en Wilde Bessen

Geteelde bessen, zoals de blauwe bes ( highbush blueberry ), verschillen in verschillende opzichten van wilde bessen die in het wild groeien. De grootte, kleur en samenstelling van de bessen kunnen variëren, afhankelijk van de teeltmethoden en genetica.

Blauwe Bes Vergeleken met Bosbes ( Wilde Blauwe Bes ) 

De blauwe bes, die in Noord-Amerika populair is voor teelt, verschilt aanzienlijk van de bosbes die in het wild groeit. De grootte, kleur en voedingswaarde van deze bessensoorten kunnen sterk variëren.

Wilde Bessen, Bessen Soorten en Bessen Supplementen

Geteelde Bessen (Highbush Blueberry) Wilde Bessen (Finse Bosbes)
Groeit in gecontroleerde omgevingen Groeit in bosrijke gebieden en veengebieden
Commercieel geteeld voor massaconsumptie Natuurlijk gegroeid en verzameld door individuen
Kan groter zijn, met uniforme kleur Kleiner van formaat, vaak donkerblauw en variabel van vorm

Conservering en Bereiding van Bessen

Methoden voor het Conserveren van Bessen voor Gebruik het Hele Jaar Door

Om het hele jaar door van bessen te kunnen genieten, zijn er verschillende conserveringsmethoden beschikbaar. Bevries bessen om ze langer houdbaar te maken en hun voedingsstoffen te behouden. Bessen kunnen ook worden ingemaakt tot poeder, jam of sap voor gebruik in de wintermaanden.

Bessen Toevoegen aan Dagelijkse Maaltijden

Het is eenvoudig om bessen op te nemen in je dagelijkse maaltijden voor een gezonde boost aan vitamines en mineralen. Voeg verse bessen toe aan ontbijtgranen, salades of smoothies. Gedroogde bessen kunnen als snack worden gegeten of toegevoegd worden aan gebak of desserts voor een extra smaakdimensie.

Met zijn rijke aanbod aan vitamines, mineralen, sporenelementen en polyfenolen, zijn bessen een ideale toevoeging aan een gebalanceerd dieet. Door dagelijks 100 gram bessen te consumeren, profiteer je van de vele gezondheidsvoordelen die deze vruchten te bieden hebben.

Wilde Bessen als Duurzame Voedselbron

Milieuvriendelijke Voordelen van Wildplukken

Het oogsten van wilde bessen heeft verschillende milieuvriendelijke voordelen. Ten eerste wordt door het plukken van bessen in de natuur het behoud en de biodiversiteit van de lokale flora bevorderd. Daarnaast draagt het bij tot een duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen, aangezien wilde bessen groeien zonder de noodzaak van intensieve landbouwpraktijken of kunstmatige toevoegingen.

Door het stimuleren van wildplukken kunnen we dus niet alleen genieten van de smaakvolle vruchten, maar ook bijdragen aan het behoud van onze natuurlijke omgeving.

Toekomst van de Oogst van Wilde Bessen

De toekomst van de wilde bessenoogst is veelbelovend, gezien de overvloedige hoeveelheid bessen die jaarlijks groeit in het noorden. Met een geschatte oogst van meer dan 500 miljoen kilogram bosbessen worden slechts zo’n 3-10% van de totale hoeveelheid geoogst en geconsumeerd.

Het bevorderen van duurzame plukpraktijken en het bewustzijn over de voordelen van wilde bessen kan de oogst in de toekomst verder stimuleren. Het is essentieel om deze waardevolle voedselbron te koesteren en te beschermen voor de komende generaties.

Bessen in de industrie en supplementen

Commercieel gebruik van wilde bessen

De bessenindustrie maakt veel gebruik van wilde bessen, waarvan sommige de meest waardevolle en bekende bessen zijn, zoals de lingonberry, cranberry en bosbes. De jaarlijkse oogst van bosbessen wordt geschat op meer dan 500 miljoen kg, terwijl slechts 3-10% van de totale oogst wordt geplukt. Deze bessen worden niet alleen vers geconsumeerd, maar ook verwerkt tot verschillende producten zoals jam, poeder, sap en conserven, waardoor ze het hele jaar door beschikbaar zijn voor consumptie.

Bessen supplementen en extracten

Bes supplementen en extracten zijn populair vanwege de rijke voedingswaarde van bessen, waaronder vitamines, mineralen, sporenelementen en polyfenolen. Anthocyaninen, flavonoïden en lignanen zijn enkele van de bioactieve verbindingen die in bessen worden aangetroffen en die talrijke gezondheidsvoordelen kunnen bieden. Supplementen op basis van bessen worden vaak gebruikt om het dieet aan te vullen en zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, waaronder poeders, sappen, capsules en extracten.

Wilde Bessen, Bessen Soorten en Bessen Supplementen

De rijke oogst aan bessen die jaarlijks in de bossen en moerassen van het noorden groeit, biedt een overvloed aan voordelen voor iedereen die tijd in de natuur doorbrengt. Van de ongeveer 50 soorten wilde bessen die in Scandinavie groeien, zijn er ongeveer 37 eetbaar.

Deze bessen, zoals bosbessen, lingonbessen, veenbessen en zeekraal, zijn niet alleen rijk aan vitamines en mineralen, maar ook aan polyfenolen die talloze gezondheidsvoordelen bieden. Het is aan te raden om de consumptie van bessen te verhogen, aangezien ze bijdragen aan een uitgebalanceerd dieet en gemakkelijk kunnen worden opgenomen in maaltijden in verschillende vormen.

Met hun hoge gehalte aan voedingsstoffen, waaronder vitamines, mineralen en vezels, zijn wilde bessen een waardevolle toevoeging aan onze dagelijkse voeding. Deze bessen, zoals de cloudberry en de duindoorn, zitten boordevol vitamine C en E, evenals polyfenolen die belangrijke gezondheidsvoordelen bieden.

Naast hun voedingswaarde zijn wilde bessen ook een bron van vezels en natuurlijke suikers, wat bijdraagt aan een evenwichtige voeding. Door dagelijks 100 gram bessen te consumeren, kunt u profiteren van de gezondheidsvoordelen die deze kleine, energierijke vruchten te bieden hebben.

FAQ

V: Wat zijn wilde bessen?

A: Wilde bessen zijn bessen die groeien in de natuur, zoals in bossen en moerassen, en niet gekweekt worden door mensen.

V: Welke soorten bessen groeien er in Scandinavie?

A: In Finland groeien ongeveer 50 soorten wilde bessen, waarvan er 37 eetbaar zijn. Enkele bekende soorten zijn veenbessen, bosbessen, frambozen en duindoornbessen.

V: Wat zijn de gezondheidsvoordelen van het eten van wilde bessen?

A: Wilde bessen zijn rijk aan vitaminen, mineralen, spoorelementen en polyfenolen. Ze kunnen helpen bij het versterken van het immuunsysteem en het verbeteren van de algehele gezondheid.

V: Op welke manieren kunnen wilde bessen geconsumeerd worden?

A: Wilde bessen kunnen vers gegeten worden, of verwerkt worden tot jam, sap of poeder. Ze kunnen ook ingevroren worden voor langdurige opslag.

V: Bevatten wilde bessen veel calorieën?

A: Nee, wilde bessen zijn over het algemeen licht en bevatten weinig calorieën, met een energiegehalte van ongeveer 35-80 kcal per 100 g.

V: Welke belangrijke voedingsstoffen zitten er in wilde bessen?

A: Wilde bessen zijn een goede bron van vitamine C, vezels, antioxidanten en gezonde vetzuren. Ze bevatten ook mineralen en spoorelementen zoals kalium, calcium en magnesium.

Populairste Wilde Bessen producten van Puur Nordic

Wilde Bosbessen Poeder 

Bosbessen zijn een vitaminen bom  en rijk aan antioxidanten. Een echte powerfood uit de natuur van Scandinavië! Wilde Bosbessen bevatten een enorme hoeveelheid vitamines, antioxidanten én toch weinig calorieën. Verder bevat de bosbes looistoffen, pectine, cellulose en de vitamines B1, B2, B3, C en betacaroteen en nog eens een keur aan mineralen als kalium, calcium, ijzer, mangaan, fosfor, zink, boron, silicium en seleen. Wilde blauwe bessen ( bosbessen )  van Puur Nordic zijn hand geplukt en van de hoogste kwaliteit uit het uiterste noorden van Scandinavië! Wilde Bosbessen hebben bovendien weinig extra toevoegingen nodig, omdat ze van zichzelf al een lekkere smaak hebben.

Wilde Bosbessensap

Wilde Bosbessensap 500ml van Green Finns is gemaakt van 100% hand geplukt wilde bosbessen uit Finse Lapland. Bosbessen ( wilde blauwe bessen )  zijn een vitaminen bom en rijk aan antioxidanten. Een echte superfood uit de natuur van Scandinavië! Bosbessen van Puur Nordic zijn hand geplukt en van de hoogste kwaliteit uit het uiterste noorden van Scandinavië!

Nordic Bessen Mix

Nordic Bessen Mix van Foodin bevat een grote variatie van de meest populaire biologische en wilde bessen van Finland zoals: blauwe bosbessen, rode bosbessen, aroniabessen, appelbessen, duindoornbessen (sea buckthorn), frambozen, cranberry’s (veenbessen) en zwarte bessen. Dit uitzonderlijke product wordt geroemd voor zijn rijke diversiteit aan verschillende soorten Scandinavische bessen. De bessen zijn 100% natuurlijk en bevatten geen conserveringsmiddelen. Ze zitten vol met vitaminen, mineralen, antioxidanten en probiotica, waardoor ze tot de gezondste voedingsmiddelen op aarde worden gerekend. Met hun heerlijke smaak en voedzame karakter houden ze je immuunsysteem op peil en bieden ze diverse gezondheidsvoordelen.

Wilde Cranberrysap

Wilde Cranberrysap Veenbessensap is koudgeperste  100% puur sap van wilde cranberries. Het sap bevat alleen de eigen aroma’s van de vrucht en het eigen water, dat de vrucht tijdens het rijpen heeft gevormd. Ontdek de overvloedige voordelen van biologische cranberries, kleine juweeltjes van de natuur boordevol voedingsstoffen en antioxidanten.

 

 

 

P

3mfy4sdxun3n44w6p9jmknmkq3gg666adsgzpkadkp4qsmjqpj9awpibioqs8533ruyq5gm62z67fhpvny4gmj7tkinp9h69jxw